Az új csapatotthon

A villáról

Bezsilla villa a 30-as években épült modernista villa. A villaépület “névadója” és egykori tulajdonosa, Dr. Bezsilla István Pest vármegye tiszteletbeli és a Gödöllő Takarékpénztár ügyésze volt. A Rákos-patak partján álló épületet Rákos Pál építész tervezte. Gödöllő építészeti örökségének ez az értékes eleme Bauhaus stílusban épült, a két világháború közötti progresszív építészet egyik legmarkánsabb megjelenésű képviselője. érdekesség, hogy az épületnek van egy “tükörkép-ikertestvére” Budapesten, a XI. kerületben. A hasonmás épületet Sándor Károly építészmérnök tervezte.

A villa jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében, tizenhárom éve kihasználatlanul, üresen áll. Ez az ingatlan, méretét és beosztását tekintve, a gödöllői cserkészcsapat számára ideális lenne, hiszen itt mind az őrsgyűlések megtartására, mind pedig a nagy mennyiségű felszerelés tárolására elegendő helyünk lenne, valamint lehetőség lenne az ingatlant más cserkészprogramok, illetve a gödöllői cserkészet hagyományainak ápolása számára is megnyitni. 

Az ingatlan állapota, a használaton kívüli hosszú időszak alatt, jelentősen leromlott, de az épület statikailag és állagát tekintve is megfelelő állapotban van. Lehetőségünk volt az ingatlant szakértőkkel bejárni és az előzetes vizsgálatok alapján kidolgoztunk több megoldási javaslatot is. 

Műszaki feladatok

Az épület két területen igényel komolyabb felújítást, ezek mértékét teljesen nem tudtuk felmérni hiszen az épület jelenleg, az elektromos hálózatot leszámítva a közművekről le van kötve, a fűtési rendszere le van ürítve.

Az első terület amivel foglalkozni kell az az épület beázott részei, a lapostető szigetelést javítani kell, több helyen teljes cserére szorul. Ezzel egyidőben a tető hiányos csapadékvíz elvezetését szolgáló ereszcsatorna rendszert pótolni kell, illetve a csapadékvizet az épülettől távolabbra kell elvezetni. Az alagsorban felázás jelei mutatkoznak, amelyek további vizsgálatot igényelnek annak kiderítésére, hogy ezt a külső nedvesség beszivárgása, vagy a csatorna rendszerből visszaáramlott szennyvíz okozta-e.

A másik komoly felújítási terület az ingatlan gépészeti rendszere, a kazán cserére, a radiátorok ellenőrzésre, szükség szerinti cserére szorulnak. A fűtési csőhálózat állapota csak a vízzel való feltöltés után ellenőrizhető, erről egyenlőre nincs pontos képünk, de vélhetően a 13 év alatt, amíg a rendszer nem üzemelt a korrózió különböző mértékű károkat okozott.

Az épület helyreállítása a fenti két műszaki probléma kijavítása után folytatható. A fertőtlenítés után a többi gépészeti rendszer (elektromos, víz-szennyvíz) felújításával, a szociális helyiségek burkolatának és szaniter elemeinek javításával és/vagy cseréjével, illetve a szobákban a beázás következtében tönkrement parketta cseréjével folytatható a munka. Utolsó lépésként a nyílászárók javításával, festésével és egy belső tisztasági festéssel lehet az épületet használatra alkalmas állapotba hozni.

Középtávon a nyílászárók cseréje szükséges állapotuk és energiahatékonynak nem mondható minőségük miatt. Jelenleg még javítható állapotban vannak, de állapotuk már jelentősen leromlott.

A fenti helyreállítási munkák összköltségét 140-160 millió Ft-ra becsülte a szakértőkből álló csapat.

A felújítás több lépcsőben elvégezhető a tetőszigetelés és a fűtésrendszer felújításán kívül az ingatlan felső szintjét lehet egy későbbi fázisban is felújítani, illetve a belső munkálatokra a cserkészcsapat önállóan is képes, ehhez jelenleg 4,5 millió Ft áll rendelkezésünkre, segédmunkaerő szinte korlátlan mértékben biztosított. A cserkészek személyes munkáját a felújítás során nagyon fontosnak tartjuk, hogy megérezzék a közös cél érdekében végzett közösségi munka fontosságát és megtapasztalják a saját munkájuk értékét.

Az épület vízszigetelési és gépészeti felújítására külső forrás bevonása szükséges, ennek költsége mindenképpen túlmutat a csapat anyagi lehetőségein.

Gödöllő Város Önkormányzatával is felvettük a kapcsolatot ahol nagyon pozitív fogadtatásra talált a Bezsilla ház hasznosításának ötlete, mind annak felújításához, mind pedig az üzemeltetéshez támogatásáról biztosított Polgármester úr. A pénzügyi támogatás mértéke a későbbiekben kerül pontosításra.

A ház jelenlegi állapota

Pin It on Pinterest

Share This